Hur väljer man det bästa elbolaget till mitt företag?

5 saker ni bör tänka på innan ni väljer elleve­rantör till företaget.

När det är dags att byta elavtal är det bra att ta en tankeställare kring vilken elleverantör som passar ert företag bäst. Priset på elen är förstås en av de viktigare sakerna att tänka på men det är också viktigt att jämföra hur väl elleverantörerna går i linje med ert företags värderingar och önskemål.

För att hjälpa er på vägen har vi nedan listat 5 saker att tänka på när ni ska välja elleverantör och elavtal till ert företag.

1. Är elleverantören pålitlig?

Det finns många olika elleverantörer och tyvärr finns det några som försöker lura företag. Det låter ofta bra i säljsamtalet men när första fakturan kommer stämmer det inte överens med vad ni har kommit överens om. Ett exceptionellt lågt pris kan vara ett sätt att fiska nya kunder, och efter några månader kan priset bli skyhögt. Avtalets villkor, som anger exempelvis prissättning och tilläggskostnader, måste vara tydligt och tillgängligt.

Det är bra att leta efter elleverantörer som har certifieringen Schysst elhandel. De som har fått certifieringen granskas varje år av ett oberoende bolag som ser över allt från avtal till säljprocesser. Läs mer om certifieringen här.

Konsumentverkets energimarknadsbyrå har en lista med elbolag som under en lång tid har fått in mycket klagomål från kunder. Man kan säga att de företag som är med på den listan är svartlistade elleverantörer och bör undvikas. Syftet med att göra denna undersökning och lista är att hjälpa både företags- och privatkunder att undvika opålitliga elbolag. Läs mer och se listan här.

Läs vårt kundcase om frisörsalongen som blev lurade av ett oseriöst elbolag här.

2. Har elleverantören ett avtal som passar ert företags behov?

De flesta elleverantörer erbjuder ett brett utbud av elavtal som är skräddarsydda för olika typer av företag. Vad som passar ert företag bäst kan en erfaren elleverantör snabbt se baserat på er storlek och elförbrukning. Men ofta är det upp till er att välja om ni vill ha trygghet med ett fast elavtal, möjlighet till ett lågt elpris med ett rörligt elavtal, det bästa av båda världarna med ett Vintersäkrat elavtal eller kanske en unik portföljförvaltning med målet att slå det rörliga elpriset och undvika pristoppar.

Fortums experter kan rekommendera vilket avtal som passar er bäst utifrån era unika behov. Fyll i formuläret nedan om ni vill att vi ringer upp och tar ett inledande samtal.

3. Vilken energikälla vill ni ha?

Allt fler företag inser vikten av att jobba på ett hållbart sätt. Det innefattar också att ställa krav på sina leverantörer, i det här fallet elleverantören. Kan de leverera den energikälla som ni föredrar?

Ett enkelt och effektivt sätt att göra en insats för miljön är att välja ett elavtal som levererar antingen fossilfri eller förnybar energi. Men det är också bra att se över hur elleverantören själv arbetar för en hållbar framtid. Har de samarbetspartners som de donerar pengar till? Driver de egna miljöprojekt? Hur kan de hjälpa er att bli mer hållbara?

Läs mer om Fortums miljöprojekt här.

4. Vilka tjänster erbjuder elleverantören utöver elavtal?

Vissa elleverantörer har mer än bara elavtal. Se över om de till exempel kan hjälpa er att minska ert administrativa arbete, få en fullständig överblick över er elanvändning eller på ett enkelt sätt minska ert klimatavtryck.

Med vår tjänst Samfakturering får ni alla kostnader på en och samma faktura. Vi samarbetar med nätbolagen för att kunna minska ert administrativa arbete och minska antalet fakturor som ni tar emot.

Fortum Online är ett digitalt verktyg som erbjuds helt kostnadsfritt till alla våra kunder. Där kan ni följa er elanvändning, jämföra månad för månad, dag för dag eller timme för timme. För de som vill ha ännu fler rapporter och analyser kan man uppgradera till Pro-versionen.

Med Miljötrygg blir det enkelt att göra en insats för miljön. Förutom att bara köpa förnybar energi bidrar vi också med 100kr/år per kund till Håll Sverige Rent.

5. Vad kostar elen?

Elpriset består av den el ni har använt, nätkostnader och skatter. Av dessa tre saker kan ni bara påverka kostnaden för elen ni använder.

Priset på elen varierar beroende på vilket elavtal ni väljer, men varierar också mellan de olika elleverantörerna beroende på hur stort påslag eller vilken månadsavgift de tar ut. De flesta elleverantörer tar ut påslag och månadsavgift för att täcka sina egna administrativa kostnader. Därför är det så klart också viktigt att jämföra priset hos de olika elleverantörerna. Men man ska komma ihåg att det bästa sättet att minska sin elkostnad är att minska sin elanvändning.

Se våra tips på hur ni kan minska er elanvändning här.

När ni har gått igenom checklistan är ni ett steg närmare att välja den elleverantör som passar ert företag bäst. Slutligen vill vi tillägga att för ett företag är det viktigt att välja en elleverantör som har expertis inom företagsel, som ger er trygghet och vägledning. Om ni har frågor eller vill veta mer är ni varmt välkomna att kontakta oss så berättar vi mer.